Praktisch
Tarieven
- Kennismakingsgesprek – kosteloos en vrijblijvend
Dit gesprek is telefonisch. - Intake gesprek – € 50,00 incl. btw
Dit gesprek heeft een duur van 60 minuten. - Coaching gesprek – € 90,00 incl. btw
De gesprekken hebben een duur van 50-60 minuten.
De factuur wordt na elke sessie digitaal verstuurd.
Annuleren afspraak
Een afspraak kan uiterlijk 24 uur van tevoren worden gewijzigd of worden geannuleerd. Annuleer je een afspraak binnen 24 uur, dan ben ik genoodzaakt het reguliere tarief in rekening te brengen.
Wat je misschien wilt weten
Antwoorden op veel gestelde vragen over jongerencoaching.
Is er een verwijzing van de huisarts nodig?
Bij mijn coaching trajecten is er geen verwijzing nodig. Je kunt rechtstreeks contact met mij opnemen.
We proberen zoveel mogelijk de afspraken op dezelfde tijd en dag in te plannen. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen.
Is er een wachttijd?
Meestal kan je snel terecht, binnen 1 maand. En als er meer vaart nodig is, dan zorg ik ervoor dat iemand snel terecht kan.
Wat doet een jongerencoach?
Een jongerencoach begeleidt jongeren op een effectieve manier hoe zij zelf met vertrouwen keuzes kunnen maken en daardoor hun eigen weg kunnen bepalen.
Een jongerencoach richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en helpt hen bij praktische, alledaagse uitdagingen. Het gaat om het versterken van zelfvertrouwen, veerkracht en sociale vaardigheden.
Hoe verloopt het een coachingstraject en wat is de betrokkenheid van ouders?
Stap 1. Kennismaking
In een kort en vrijblijvend gesprek (met een ouder erbij als je onder de 16 jaar bent) leer je mij kennen. We ontdekken samen of ik je kan helpen met jouw vragen en uitdagingen.
- Het kennismakingsgesprek is kosteloos.
- Dit gesprek vindt telefonisch plaats, wat het gemakkelijk en laagdrempelig maakt.
We bespreken samen jouw hulpvraag en kijken of je je prettig voelt bij het jongeren-coachtraject.
Stap 2. Intakegesprek
Dit verdiepend gesprek helpt ons om beter te begrijpen wat jij nodig hebt en doelen te stellen. We onderzoeken wat je nodig hebt en welke aanpak bij jou past. Ik geef uitleg over hoe het traject er ongeveer uit zal zien en wat je van mij kunt verwachten.
- De WGBO (Wet op Geneeskundige Behandeling Overeenkomst) bepaalt dat een jongere van 16 jaar en ouder geen toestemming van ouders nodig heeft om coaching te ontvangen van een jongerencoach, maar onder die leeftijd wel.
- Ben je jonger dan 16 jaar? Dan is het belangrijk dat dit gesprek samen met een ouder/verzorger of beide ouders plaatsvindt. De ouders ondertekenen een Toestemmingsformulier als het coach traject wordt ingezet.
- Het gesprek duurt ongeveer 60 minuten.
Stap 3. Coachtraject
Samen maken we je hulpvraag duidelijk, bespreken wat je nodig hebt en stellen een plan van aanpak op. Tijdens dit traject werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling, waarbij elke sessie uniek is en aansluit bij jou. We leren elkaar beter kennen door middel van spelvormen en creatieve werkvormen. Dit helpt om een vertrouwensband op te bouwen, zodat je je veilig en vrij voelt om te praten en dichterbij je gevoel te komen.
- De duur van het coaching traject hangt af van de hulpvraag en hoe de coaching sessies verlopen. Gemiddeld zijn er vijf tot acht sessies nodig.
- De gesprekken duren 50-60 minuten
- Ben je jonger dan 16 jaar? Je ouders zijn niet bij de gesprekken. Eventueel kunnen we aan het einde van de sessie met je ouder(s) delen wat je hebt geleerd en waarmee je thuis verder kunt.
- Voor ouders van een kind jonger dan 16 jaar; op nog aan te wijzen momenten in het proces (op basis van het verloop en de behoeften) kunnen we overleg hebben met elkaar, met of zonder het kind erbij.
Stap 4. Eindevaluatie
Samen reflecteren we op wat je hebt geleerd en kijken naar de toekomst. We bespreken of je doelen zijn behaald en stellen een actieplan op voor de komende tijd.
- Samen bepalen we wanneer het coachtraject wordt afgerond, zodat je met een goed gevoel verder kunt.
- Ik geef je tips mee voor thuis, zodat je de nieuwe inzichten kunt blijven gebruiken.
- Als je jonger bent dan 16 jaar bepalen we (eerst in afstemming met jou) met je ouders wanneer het coachtraject wordt afgerond.
- NB – de jongere kan altijd nog een keer bellen of langskomen ook al is de coaching al even geleden. NB – mocht je na afronding van het gesprek nog een keer een vraag hebben, dan mag je me altijd bellen of nog een keer langskomen, ook al is de coaching al even geleden.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
De duur van het coaching traject hangt af van de hulpvraag en hoe de coaching sessies verlopen. Gemiddeld zijn er vijf tot acht sessies nodig.
Wat is het verschil tussen een jongerencoach en een psycholoog?
Een jongerencoach helpt jongeren om sterker in hun schoenen te staan en begeleidt hen bij praktische uitdagingen, zoals omgaan met stress of onzekerheid. De coaching richt zich op persoonlijke groei en het vinden van oplossingen die bij hen passen, zonder diep in te gaan op psychische klachten. Een psycholoog daarentegen behandelt psychische problemen zoals depressie of angststoornissen. Psychologen werken met wetenschappelijk onderbouwde therapieën en richten zich op het vinden en behandelen van de oorzaken van mentale problemen. Beide hebben hun eigen waardevolle rol, elk op hun eigen terrein.
Is coaching hetzelfde als therapie?
Coaching is niet hetzelfde als therapie. Coaching richt zich op persoonlijke ontwikkeling en het behalen van doelen, zoals het verbeteren van zelfvertrouwen, het omgaan met stress of het vinden van richting in het leven. Het is toekomstgericht en oplossingsgericht.
Therapie daarentegen gaat dieper in op psychische problemen, zoals depressie, angst of trauma. Een therapeut werkt vaak met het verleden en de onderliggende oorzaken van deze problemen om ze te behandelen.
Waarom is de zorg/behandeling van een jongerencoach niet vergoed?
De zorg van een jongerencoach wordt vaak niet vergoed omdat coaching niet valt onder de reguliere geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of medische zorg. Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen die gebaseerd zijn op een erkende diagnose, zoals die door een psycholoog of psychiater wordt gesteld, vaak binnen het kader van de GGZ.
Coaching is meer gericht op persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en het aanpakken van praktische problemen, zonder de klinische of diagnostische benadering die therapie vereist. Omdat coaching geen medische behandeling is en er geen officiële diagnose wordt gesteld, valt het buiten het vergoedingsstelsel van zorgverzekeraars.
In een enkel geval wordt jongeren coaching wel vergoed door de zorgverzekering. De regels zijn per zorgverzekering verschillend. Bij sommige verzekeraars valt coaching bijvoorbeeld onder alternatieve geneeswijze, counseling of psychosociale hulpverlening. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet er zelf contact opgenomen worden met de verzekeraar.
Volgens welke methode wordt de coaching aangepakt?
Eén methode voor jongeren coaching is vrijwel niet te vinden. Een methode is namelijk een vaste manier van handelen. En iedere jongere is uniek, iedere situatie is anders en elke coaching gaat ook weer op een geheel eigen wijze. Daarom kun je bij jongeren coaching nooit een vaste manier van handelen voorschrijven.
OP KOERS Jongerencoaching
Wilhelminastraat 57
2011 VL Haarlem
Jongerencoach Haarlem en omgeving
babs@opkoersjongerencoaching.nl
06 - 1015 3137
KvK nummer – 6523 9792
Images by Freep!k
Fotografie - Dennis Hooftman